Om oss

 Haugalandsveggen – regionens flotteste klatresenter!

Haugalandsveggen driftes av klubben vår – Haugaland Klatrelag (HKL) – og eies av HKL og Haugesund turistforening.

Klatreveggen

Hveggen har en total klatreflate på ca 1000 m² og er 15 meter høy. Klatrehallens mange ulike vegger har stor variasjon hva gjelder høyde og helning, og dekker hele spekteret fra lange, overhengende konkurranseruter, via slakere trenings- og mosjonsvegger, til noe kortere kurs-, nybegynner- og barnevegger. Hos oss finner du med andre ord klatrepartier for alle, uansett tidligere klatreerfaring.

For å møte ulike behov, er klatrehallen altså delt inn i ulike soner:

Hovedveggen er hele 15 meter høy. Den har varierende bratthet og er på det bratteste 60 grader overhengende. Rutene i hovedveggen kan betegnes som ganske vanskelige.

I tilknytning til hovedveggen ligger Mosjonistveggen. Deler av veggen er vertikal, mens andre partier er noe overhengende. Denne veggen passer utmerket for alle som klatrer på moderat nivå, og du vil her finne relativt enkle og middels vanskelig ruter.

På Mesaninen i andre etasje finner du nybegynnerveggen, som er 10 meter høy. Her er det skrudd ruter som er spesielt tiltenkt nybegynnere og bar. Denne er vertikal til svakt overhengende. Veggen egner seg godt både for barn og for dem som ikke har klatret så mye tidligere. Veggen brukes jevnlig til kursvirksomhet. Det vil henge topptau på noen av rutene, men man kan også lede om man har eget tau. I tillegg er det en Autobelay som man kan bruke uten å ha Brattkors eller noen som sikrer. På mesaninen har vi også et eget treningsområde hvor vi har et meget bra utvalg av klatrerelatert treningsutstyr.

Mesaninen består også av et eget område for barnebuldring. Dette området består av en liten vegg og to frittstående buldresopper. Arealet er på ca 30m² og har en høyde på 3 meter. Buldresoppene er tilpasset barn, og har moderat vanskelighetsgrad.

Buldreveggen ligger i første etasje. Veggen er bratt og variert, med en høyde på 4,5 meter og et totalt klatreareal på 120 m². I tilknytning til buldringen finnes også en frittstående buldresopp. Buldreveggen vil til enhver tid ha definerte buldreruter med ulike vanskelighetsgrader.

Haugalandsveggen er et av de aller beste innendørs klatresentrene i hele Norge. Klatreveggene er bygget av Tjelmeland Friksjon, og tilfredsstiller kravene til både nasjonale og internasjonale konkurranser. Haugalandsveggen eies av Haugaland Klatrelag og Haugesund Turistforening og driftes av Haugaland Klatrelag.

Hvordan komme i gang?

I Haugalandsveggen kan alle komme å klatre, uavhengig av alder og fysisk nivå. Man trenger ingen erfaring med klatring for å komme i gang.

Det er ingen krav til forkunnskaper eller spesielt utstyr for å prøve klatring hos oss, ta kontakt med personalet og vi vil hjelpe deg i gang.

Buldreanlegget kan brukes av alle, uten noe form for kortkrav. Vi har også fem Autobelayer, hvor klatrere uten Brattkort kan klatre. Etter en kjapp innføring innføring av personalet kan hvem som helst klatre uten å måtte ha en annen person som sikrer.

For å klatre med tau i Hveggen må du enten ha Brattkort, Topptaukort, eller være i følge med noen som har ett av disse kortene. Følg med på «Kurs» delen av nettsiden for å se når neste ledige kurs er. For å ta Brattkorttesten kan du kontakte post@hveggen eller komme innom Haugalandsveggen i våre ordinære åpningstider.

Dersom dere er flere og ønsker å prøve klatring sammen så ta kontakt for å booke en tid slik at vi kan stille med instruktører.

Vi tilbyr også gruppeaktiviteter som barneselskap, utdrikningslag eller teambuilding, vi tilpasser opplegg etter ferdighetsnivå eller andre ønsker.

Her er en oversikt over ofte stilte spørsmål om klatring.

Om klubben – Haugaland Klatrelag

Haugaland Klatrelag ble stiftet i 1982 og dreide seg da i all hovedsak om hard krimping i Espevik. På 90-tallet ble klippen på Kårstø oppdaget og utviklet, og herfra skjøt utviklingen virkelig fart. Gjennom årene og frem til i dag har flere klatrefelt blitt utviklet, men det er Kårstø som fortsatt er sentrum for uteaktiviteten i klubben. 

Hveggen sto ferdig i 2015 og har siden da vært en møteplass og et velbrukt treningsanlegg for gira og engasjerte klatrere. HKL var i 2015 en liten klubb med drøyt 100 medlemmer. I dag teller vi over 600 medlemmer, med stadig økende vekst! Aktiviteten er stor på alle fronter og klubben arbeider jevnt og trutt med å utvikle gode tilbud for alle som ønsker å klatre på Haugalandet.

Vi har utviklet et unikt klubbkonsept som kombinerer bredde, barn og ungdom, inkludering og aktivitet for alle, samtidig som vi evner å gi et godt tilpasset idrettslig tilbud til de som ønsker det. Hos oss klatrer alle med alle og alle får tilrettelagt for sine behov innen de samme gruppene – der World Cup-klatrere både trener og klatrer sammen med de yngste ungdomsgruppene! Dette resulterte at vi i 2020 ble kåret til årets klubb av Norges Klatreforbund!