NYHETER & INFORMASJON

 PS: Andre åpningstider i sommer 2024, klikk på fanen åpningstider for informasjon!

I Haugalandsveggen kan alle komme å klatre, uavhengig av alder og fysisk nivå. Man trenger ingen erfaring med klatring for å komme i gang.

Det er ingen krav til forkunnskaper eller spesielt utstyr for å prøve klatring hos oss, ta kontakt med personalet og vi vil kunne hjelpe deg i gang.

Buldreanlegget kan brukes av alle, uten noe form for kortkrav. Vi har også to Autobelayer, hvor klatrere uten Brattkort kan klatre. Etter en kjapp innføring innføring av personalet kan hvem som helst klatre uten å måtte ha en annen person som sikrer.

For å klatre med tau i Hveggen må du enten ha Brattkort, Topptaukort, eller være i følge med noen som har ett av disse kortene. Følg med på «Kurs» delen av nettsiden for å se når neste ledige kurs er. For å få tatt Brattkorttesten er det bare å ta kontakt eller komme innom Haugalandsveggen.

Dersom dere er flere og ønsker å prøve klatring sammen så ta kontakt for å booke en tid slik at vi kan stille med instruktører.

Vi tilbyr også gruppeaktiviteter som barneselskap, utdrikningslag eller teambuilding, vi tilpasser opplegg etter ferdighetsnivå eller andre ønsker.

Her er en oversikt over ofte stilte spørsmål om å klatring.

Hveggen har en total klatreflate på ca 1000 m² og er 15 meter høy. Klatrehallens mange ulike vegger har stor variasjon hva gjelder høyde og helning, og dekker hele spekteret fra lange, overhengende konkurranseruter, via slakere trenings- og mosjonsvegger, til noe kortere kurs-, nybegynner- og barnevegger. Hos oss finner du med andre ord klatrepartier for alle, uansett tidligere klatreerfaring.

NYHETER:

Viktig informasjon til klatrere i Hveggen:

– Krav om assistert taubrems i Haugalandsveggen

 Fra og med 1. januar 2023 er det ikke lenger være lov å bruke passiv brems til sikring i Haugalandsveggen. For å øke sikkerheten vil det kun være tillatt å bruke assisterende brems. Assisterende bremser er tryggere i bruk da de bremser tauet selv om sikrer gjør noe feil.

For å lette overgangen til assisterende bremser vil klatrelaget tilby utlån, opplæring og hyggelige priser på assisterende bremser i Haugalandsveggen. Det vil være gratis utlån av assisterende brems fram til 1. april 2023, og klatrevakta vil kunne veilede og forklare bruken. Det vil også være mulig å få kjøpt brems i Haugalandsveggen til en hyggelig pris. Utover høsten vil det bli satt opp introduksjonskvelder der du kan prøve ulike modeller for å finne ut hva du liker best og motta instruksjon fra erfarne brukere.

Det vil bli brukt assisterende brems på alle brattkortkurs fra og med høsten 2022 og i alle organiserte aktiviteter i regi av Haugaland Klatrelag (grupper osv). 

Hvorfor?

Det har vært en del fallulykker rundt omkring i landet som skyldes passiv brems. Også i Haugalandsveggen har vi hatt ulykker de siste årene som kunne vært unngått dersom det hadde blitt brukt assisterende brems. Å gå over til assisterende brems er et enkelt tiltak for å øke sikkerheten.

Hva er en assisterende brems?

En assisterende brems er en taubrems som bremser tauet enten på grunn av bremsens geometri eller på grunn av bevegelige mekaniske deler. Vi nevner i fleng: Black Diamond Pilot, Edelrid Juhl, Mammut Smart, Beal Birdie, Grigri, Singing Rock Rama.

Hvis du nå kjøper deg en ny brems – husk å sette deg inn i hvordan den fungerer! Se en youtube-video fra produsenten, spør noen som kan det, spør klatrevakta.

Endringen til assisterende bremser er i tråd med Norges klatreforbund sin anbefaling. Les mer om det her: https://klatring.no/taubrems.